TESLINA DOKTRINA

Posle otkrića rezonantnih frekvencija planete Zemlje – 1899. godina – na kome je temeljio svoj projekat Svetskog bežičnog prenosa problema snage – Nikola Tesla se sve više bavio sagledavanjem posledica revolucijе u svim sferama ljudskog života koju će doneti njegovi i slični pronalasci. Godine 1900. je napisao i objavio u Americi studiju ”Problem povećanja ljudske energije” – u kojoj je izložio neke od problema sa kojim će se čovečanstvo sresti u skorijoj budućnosti u svom razvoju i predložio je odredjena rešenja.

Kada su vodeći finansijeri Amerike odbili da dalje ulažu u njegov projekat koji se činio previše ambicioznim i neostvarivim, Tesla je počeo kritičnije da razmišlja o trendovima razvoja savremenog sveta i izneo niz predvidjanja o posledicama koje odredjeni trendovi donose.

Teslina doktrina je skup naučno zasnovanih misli i ideja, koje je Tesla ostavio u svojim mnogobrojnim pismima, intervjuima, člancima i predavanjima – zapisanih i izgovorenih uglavnom u poslednjem periodu života – u kojima iznosi originalna i vredna razmišljanja o sudbini ljudi u savremenom svetu and trendovima razvoja civilizacije.

Centralna ideja Doktrine sadržana je u sledećem izvodu iz intervjua koji je Tesla dao oko 1920.te godine:

‘’Živimo u vreme neviđenih tehničkih dostignuća koja vode ka sve potpunijem ovladavanju silama prirode i poništavanju vremenskih i prostornih ograničenja. Ali ovaj razvoj, iako doprinosi našoj udobnosti, bezbednosti i sigurnosti postojanja, ne vodi u pravcu istinske kulture i prosvećenosti. Naprotiv, destruktivan je za ideale. Pravi uzrok propasti nacija je nesposobnost čovečanstva da reši društvene, moralne i duhovne probleme. Sve dok je borba za postojanje takva da samo najsposobniji mogu da prežive, postoji zdrav razvoj pod uticajem individualizma. Kada se eliminiše reakcija u pojedincu, potisne originalni napor i inicijativa i oslabe kreativne sposobnosti, rasa postepeno zapada u divljaštvo i nestaje. Sličan kraj preti našoj današnjoj civilizaciji.’’

Podeli vest na društvenim mrežama